« فهرست دروس
درس طب استاد سیدحسن ضیائی

1404/09/25

بسم الله الرحمن الرحیم

خواص برگ کاسنی از سم زدایی تا درمان هپاتیت/فواید برگ کاسنی /طب اسلامی

 

موضوع: طب اسلامی/فواید برگ کاسنی /خواص برگ کاسنی از سم زدایی تا درمان هپاتیت

 

این متن توسط هوش مصنوعی پیاده‌سازی و سپس توسط انسان برای مستندسازی و تطبیق با فایل صوتی استاد، بازبینی و تأیید شده است.

خواص و تدابیر درمانی «برگ کاسنی»؛ از سم‌زدایی تا درمان هپاتیت

در ادامه مباحث پیشین پیرامون گیاه «کاسنی» که در کتب علمی معتبر کشور و جهان شناخته شده است، پس از بررسی فوائد ریشه آن، اینک به تشریح خواص اعجازآمیز برگ کاسنی می‌پردازیم.

۱. پاکسازی عمومی و تأثیرات آرام‌بخشی

نخستین خاصیت برجسته در مصرف برگ کاسنی، پاکسازی کل بدن است. این گیاه به عنوان یک مصفای قوی عمل می‌نماید.
همچنین در حوزه اعصاب و روان و فارماکولوژی (داروشناسی)، سبزی کاسنی نقش مسکن و آرام‌بخش را ایفا می‌کند که معادل اصطلاح تخصصی «سداتیو» (Sedative) می‌باشد.

خواص هورمونی و ادرارآور (کلیوی)

در طب زنان و زایمان، سبزی کاسنی به عنوان یک گیاه شیرافزا شناخته می‌شود که موجب افزایش شیر مادران می‌گردد.
از منظر اورولوژی و فوق‌تخصص نفرولوژی، این گیاه مُدِر یا همان «دیورتیک» (Diuretic) است. مصرف برگ کاسنی، رافع عفونت‌های کلیه و مجاری ادراری می‌باشد.

تکمله و تطبیق خواص (تدابیر تکمیلی):
شایان ذکر است که علاوه بر کاسنی، موارد زیر نیز خواص مشابهی در رفع عفونت‌ها دارند:

انگور رسیده شیرین: هم ضدعفونت خونی، هم ضدعفونت کلیوی و ادراری، و هم برطرف‌کننده چسبندگی پیشابراه است.

خارخسک: این گیاه نیز ضدعفونت کلیه و ادرار، ضد چسبندگی پیشابراه و ضد تورم پروستات می‌باشد.

نکته درمانی: اگر خارخسک به صورت دمنوش همراه با «عسل گَوَن» مصرف شود، ضد «سیستیت» (Cystitis) یا همان التهاب مثانه و ضد «پانکراتیت» (Pancreatitis) یا التهاب پانکراس (لوزالمعده) عمل می‌کند.

 

پرسش و پاسخ

سؤال: آیا می‌توان به جای سبزی کاسنی، از عرق کاسنی استفاده نمود؟
پاسخ: خیر؛ عرق کاسنی خاصیت کمی دارد و بازدهی درمانی آن پایین است. تأکید بر خوردنِ خودِ سبزی و برگ کاسنی است تا اثرگذاری کامل حاصل شود.

 

تب‌بُری و دفع سموم خاص

یکی دیگر از خواص مهم سبزی کاسنی، خاصیت «کاهندگی تب» (Antipyretic) است؛ به‌ویژه تب‌هایی که ناشی از مسمومیت باشند و یا تب‌هایی که منشأ متافیزیکی (نظیر سحر و جادو) دارند.

۴. تدابیر کبدی و درمان یرقان

در مباحث فوق‌تخصصی کبد، خوردن سبزی کاسنی ضد زردی، ضد کبد چرب و ضد «ایکتر» (Icterus) یا همان یرقان است.
(توضیح لغوی: در روایات از واژه یرقان استفاده شده، در طب ایرانی «زردی» و در اصطلاح عامیانه و تلفیقیِ عربی-فارسی به آن «کبد چرب» می‌گویند؛ حال آنکه صحیح‌تر آن است که بگویند جگر سیاه چرب، زیرا کبد واژه‌ای عربی است).

۵. پروتکل‌های درمانی هپاتیت (Hepatitis)

یکی از حیاتی‌ترین خواص سبزی کاسنی، کمک به درمان انواع هپاتیت است. هپاتیت به معنای بیماری التهابی کبد (هپا: کبد، آیت: التهاب) بوده و ماهیتی ویروسی دارد که شامل انواع A، B، C، D، E می‌باشد. برگ کاسنی در درمان تمامی اقسام آن نقش کمکی دارد.

در ذیل، نسخه‌های درمانی دقیق برای انواع خاص هپاتیت آورده می‌شود:

الف) درمان کمکی هپاتیت A

این نوع، یک بیماری ویروسی التهابی کبد است.

دستور مصرف کاسنی: بیمار همراه با هر وعده غذایی (ناهار و شام)، ۶ تا ۷ عدد برگ کاسنی میل کند.

مکمل درمانی: یک قاشق غذاخوری گیاه «مرزه» (که برگ‌های سوزنی‌شکل و معطر دارد) روی غذا پاشیده و میل شود.

ب) درمان کمکی هپاتیت B

این بیماری ویروسی و واگیردار است که در پزشکی مدرن واکسن دارد، اما درمان قطعی دارویی پس از ابتلا چالش‌برانگیز است.

دستور پایه: مصرف برگ کاسنی به عنوان درمان کمکی.

نسخه درمانی دقیق:

هر ۸ ساعت، یک استکان «سکنجبین نعنایی»نوشیده شود.

عصرانه، یک استکان از جوشانده «برگ‌های سبز تازه و جوان درخت گردو»میل شود.

تذکر: طعم این جوشانده تلخ است، اما بیمار باید جهت شفا، مرارت آن را تحمل نماید.

ج) درمان کمکی هپاتیت C

دستور غذایی: همراه با ناهار ۶ برگ و همراه با شام ۷ برگ کاسنی میل شود.

نسخه دارویی: هر ۸ ساعت، دم‌کرده گیاه «گل راعی»مخلوط با عسل (یا همراه با عسل) میل شود.

نکته: عسل مصرفی باید طبیعی باشد (مانند عسل کوهی).

 

logo