« فهرست دروس
درس طب استاد سیدحسن ضیائی

1404/07/23

بسم الله الرحمن الرحیم

روایت نبوی در باب خواص خربزه/خواص خربزه /فواید میوه

 

موضوع: فواید میوه/خواص خربزه /روایت نبوی در باب خواص خربزه

 

این متن توسط هوش مصنوعی پیاده‌سازی و سپس توسط انسان برای مستندسازی و تطبیق با فایل صوتی استاد، بازبینی و تأیید شده است.

 

تحلیل روایت نبوی در باب خواص دهگانه خربزه و تبیین مفهوم خصلت

۱. اسناد و منابع روایت

مباحثه ما در طب المعصومین بود، بر اساس جامع احادیث الشیعه که جامع علوم و معارف اهل بیت عصمت و طهارت است؛ جلد ۲۸، صفحه ۵۲۸. در بحث فواکه میوه‌جات بودیم. یکی از آنها "البطیخ" است. البطیخ یعنی خربزه رسیده شیرین، تازه، سالم، بدون آفات گیاهی و سموم شیمیایی. گفتیم که این، خواص متعددی داشت، تا بیست و خورده‌ای خاصیت خدمتتان تذکر دادم. حالا دنباله روایات.

روایت شانزدهم، عن ابن عباس انه قال:

اینکه پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند...

متن و شرح روایت:

"...عَلَيْكُمْ بِالْبِطِّيخِ...[1] "

"بر شما امت اسلامی و مردم هوشمند باد که در سبد غذایی خانوار، خربزه رسیده شیرین باشد."

این میوه سالم و تازه را بعد از غذا نوش جان کنید، خیلی فایده دارد. یکی از آنها، کاتالیزور گوارشی است و به هضم غذایتان کمک می‌کند. نمی‌گذارد غذا در معده بپوسد، تخمیر شود، سردل کنید یا سوزش سر معده یا Heartburn در منطقه اپی‌گاستر بگیرید. نمی‌گذارد ریفلاکس عادی یا ریفلاکس مخفی داشته باشید که صبح از خواب که پا می‌شوید، ته حلقتان مزه تلخی بدهد. تو را بی‌نیاز می‌کند از امپرازول که ضد اسید معده است.

"...فَإِنَّ فِيهِ عَشْرَ خِصَالٍ...[2] "

"در این خربزه رسیده شیرینِ سالمِ تازه، ده خصلت پسندیده هست."

تبیین لغوی و اصطلاحی واژه خصلت

صفت دو نوع داریم، خصلت هم دو نوع داریم. صفت، گاهی بد است، گاهی صفت، خوب است. خصلت هم گاهی خوب است خصلت‌های پسندیده، گاهی خصلت، بد است می‌شود خصلت‌های ناپسند. خب، حالا این خصلت، مثلاً بحثمان در مورد خوب است. این صفت خوب، این هم خصلت خوب. وقتی خصلت، خوب است، یعنی پسندیده است، یعنی چه؟ یعنی این صفت خوب، شده چه؟ ماندگار.

•پس به صفت خوبِ ماندگار می‌گویند چه؟ خصلت پسندیده.

•به صفت بدِ ماندگار می‌گویند: خصلت ناپسند.

مثل کسی که بذیء اللسان باشد، مثل کسی که بدزبان باشد، فحاش باشد و ادامه هم بدهد. می‌گوید: الهی توبه! دوباره یک فحش خواهر و مادری می‌دهد. دست خودش نیست، عادت کرده به فحاشی و ناسزاگویی. این خصلت ناپسند است. یعنی صفت بد فحاشی دارد و هی تکرار هم می‌کند.

مثلاً یک لات و لوتِ شاهنشاهی، استمناء می‌زد. درست گفتم؟ استمناء حرام است، گناه کبیره است، بیست و سه بیماری می‌آورد. حالا هی می‌گوید: الهی توبه! ، هی کارش را تکرار می‌کند. حالا می‌شود خصلت ناپسند. چه شد؟ عادت کرده دیگر. کارش زشت است، این صفت بد در او چه شده؟ ماندگار شده، مستقر شده است.

لذا در روایات می‌گوید فکر بد نداشته بش، فکر بدت را ادامه نده. اگر ادامه بدهی، مبتلا به یک حرام می‌شوی. می‌گوید تو یک چیز بدی در ذهنت خطور کرد، زود بگو "لا اله الا الله". لذا ذکر "لا اله الا الله"، ذکر خفی شیعه اثنی‌عشری است. با اینکه هیچ‌کس نمی‌داند چه به چه است، من و تو هم که معصوم نیستیم، خطورات ذهنی داریم. تا خطور بد در ذهن جرقه زد، زود بگو "لا اله الا الله"، تا یادت نرود یگانه معبودت که الله است، یگانه معشوقت که الله است، یگانه محبوبت که الله است، یادت نرود.

۴. آداب خوردن و شکرگزاری

حالا قبل از خوردن، اول می‌گویی: "بسم الله الرحمن الرحیم"، بعد از شروع به نوش جان کردن، بعدش می‌گویی: "الحمدلله رب العالمین". حالا بخواهی به خواص عمل کنی، که معصومین و همچنین تالی تلو معصومین، مثل آیت‌الله شهید سید عبدالحسین دستغیب شیرازی، هر لقمه که برمی‌داری، "بسم الله الرحمن الرحیم"، خوب می‌جویدی، طبق فرمایش امام رضا ع، "جَیِّدِ المَضغ"، قورتش که دادی، "الحمدلله رب العالمین". باز لقمه بعدی... آیت‌الله دستغیب این‌طوری بود.

حالا اینجا، این چه تصور شد؟ می‌خواهم خصلت‌های پسندیده را بگویم.

حالا مباحث ما: علیکم بالبطیخ فان فیه عشر خصال؛ ده صفت مثبتِ ماندگار در این خربزه خوب‌خوردن هست که رسیده، سالم، تازه، حلال، طاهر و طیب است.

۵. شرح خواص دهگانه خربزه در روایت نبوی

1.هُوَ طَعَامٌ: یک خوراکی است. به اصطلاح امروزی‌ها در علم تخصصی تغذیه، یک ریزمغذی است، یک واحد غذایی است. اصطلاحات پزشکی جدید.

2.وَ شَرَابٌ: یک نوشیدنی است. چون اکثر وزنش چیست؟ آب آشامیدنی سالم است دیگر. در ضمن آن، املاحی که دارد، ویتامین‌هایی که دارد. این هم نوشیدنی سالم.

3.وَ أُشْنَانٌ: پاک‌کننده دهان از باکتری‌های مضر و خوشبوکننده دهان است. اما گیاه اشنان را وقتی جویدی، باید بریزی بیرون. اگر این کار را نکنی، نور چشمت ضعیف می‌شود و سستی زانو می‌آورد، ارخاء مفاصل، سستی زانو می‌گیرد. اما خربزه این‌جوری نیست. هم دهانت را تمیز می‌کند، هم دندان‌هایت را سفید می‌کند. پاک‌کننده دهان از باکتری‌های مضر است و هم دهانت خوشبو می‌شود.

4.وَ رَيْحَانٌ: ریحان، سبزی خوشبو است. یعنی این خربزه که می‌خوری، مثل اینکه سبزیجات می‌خوری. سبزیجاتی که سالم و تازه است. حالا یکی‌اش ریحان است. حالا ریحان خصوصیاتی دارد. اگر یک مادری هست که بچه شیرخوار دارد، حالا ریحان شیرافزاست. ریحان، شیرافزایی‌اش خیلی قوی است. اگر با ناهار و شامش، یک مشت سبزی ریحان بخورد، مادر شیرده، سینه‌هایش فعال می‌شود، هورمون لاکتوژن پرولاکتین خونش می‌رود بالا، غدد شیری پستانِ مادر فعال می‌شود. یگانه غذای انحصاری با کیفیت بالا، شیر مادر است. و بشر ضعیف، هنوز نتوانسته خون انسان و شیر مادر را تولید کند. حالا اینجا یادتان باشد، هم سبزی ریحان شیرافزاست، هم این خربزه‌ای که مادر جان بعد از غذاش می‌خورد، شیرافزاست. فوائد دیگر هم دارد. مثلاً اگر کسی پرکاری تیروئید دارد، یعنی گواتر سمی دارد، یکی از داروهای طبیعی ضد پرکاری تیروئید، سبزی ریحان است.

5.وَ يَغْسِلُ الْمَثَانَةَ: شستشو می‌دهد جدار داخلی مثانه را و مانع تکثیر سلولی به تصاعد هندسی که تکثیر سلولی‌اش بیش از اندازه بشود و ضخامت جدار داخلی مثانه بالا برود و زمینه سرطان مثانه فراهم بشود می‌شود. یک خربزه‌ای که می‌خوری بعد از غذا، مانع سرطانش می‌شود. یادتان هست گفتم ضد سرطان است از دکتر پاشا، کلینیک جامع گیاهان دارویی، استاد تمام فارماکولوژی؟ یادتان هست دیروز تذکر دادم؟ پس ضد سرطان گوارش هست که بماند، ضد سرطان مثانه هم هست. گرچه یکی از داروهای اصلی ضد سرطان مثانه، این داروی سمی است که برگ گیاه است و به آن می‌گویند "دارواش". پس دارواش را یک قاشق مرباخوری با غذا بخور، خربزه رسیده شیرین را بعد از غذا بخور. این با غذا، این بعد از غذا. سرطان مثانه‌اش خوب می‌شود. پزشکی جدید دارو ندارد. می‌گویند بروید جراحی کنید.

علت اصلی سرطان‌های مثانه چند چیز است. یکی از علل ایجاد سرطان مثانه، دخانیات است. اکثراً سرطان زبان، حنجره، گلو، ریه را می‌گویند، ولی یادتان باشد در بحث‌های تخصصی انکولوژی، یکی از عامل‌های ایجادکننده سرطان مثانه، مصرف دخانیات است: سیگار، قلیان. یکی دیگر از علل ایجاد سرطان مثانه، رژ لب‌ها است؛ رژ لب‌های ثابت که از سوریه و جای دیگر می‌آورند یا از عربستان. چند بیماری می‌آورد، یکی از آنها سرطان مثانه است. حرف را گم نکنید، به ناموس‌هایتان بگویید.

حالا مباحثه خودمان: جنگل گلستان در شمال و جنگل‌های دیگر، روی درخت، پر است از این گیاه انگلی که ریشه ندارد و دور این درخت‌های جنگل پیچیده و رفته بالا. همین بنده خدا روستایی‌ها، اینها را فله‌ای می‌خرند، بعد به این شیوخ شکم‌پرست حاشیه خلیج فارس می‌فروشند. آنها هم که سواد درستی ندارند، آنها هم فله‌ای همین‌ها را می‌فروشند به انگلیس. بعد انگلستان، از همین دارواش، "آمپول ایسکادور" می‌سازد. قیمت تمام شده‌اش خیلی کم است، چند میلیون تومان می‌فروشد، به خودت می‌فروشد. مثل اینکه نفت خام از خودت می‌خرد، بنزین را چند برابر قیمت به خودت می‌فروشد.

تأملاتی در باب خام‌فروشی معارف دینی و لزوم تعمق در علوم اهل بیت ع

۱. تبیین استثمار علمی و لزوم خودباوری

گاز طبیعی از خودت می‌خرد، اگر پتروشیمی بلد نباشی، چند برابر قیمت به تو می‌فروشد. "ایسکادور"، آمپول تزریقی است. برای چه استفاده می‌کنند؟ ضد سرطان مثانه است. همین است. همین دارواش است. همین‌جور برگ‌هایش دارد روی زمین می‌ریزد، روستایی‌ها جمع می‌کنند، فله‌ای می‌فروشند.

ببخشید، یک چیزهایی می‌گویم، قلبم ناراحت می‌شود. ما یکی دو تا نیستیم. ناراحت نشوید از این کلمه‌ای که می‌گویم. حوزه‌های علمیه، این آیات قرآن را، این روایات اهل بیت را، همین‌جور فله‌ای، همین‌جور خام، به غرب و شرق می‌فروشند. آنها هم می‌گیرند. ولی غرب و شرق، تخصصی، به صورت مشاوره، روی هر آیه و روایت فکر می‌کنند، محصولی می‌سازند، صد برابر قیمت به ما می‌فروشند.

در بحث صنایع هوایی، در بحث... در بحث داروسازی. هر کسی هم از راه می‌رسد، یک سخن بی‌اساسی می‌گوید. این از راه می‌رسد، می‌گوید اسلام سیاست ندارد. این می‌گوید اقتصاد ندارد. آن یکی می‌گوید هوافضا ندارد. یکی می‌گوید پزشکی ندارد. خب عزیز من، چرا خام یاد می‌گیری؟ چرا فقط در لغت، صرف، نحو، معانی، بیان محدودی؟ علوم که فقط این پنج تا نیست. اینها ابزارند. تو مثل متخصص الکترونیک هستی که درویه، سیم، لحیم و روغن لحیم ماندی. ابزار، ابزار، ابزار.

پس چه حوزه شیعه، چه دانشگاه شیعه، از سطحی‌نگری و ظاهربینی بیرون بیایید. اجانب، اینها را از شما خام می‌گیرند، روش، پردازش اطلاعات می‌کنند. من تخصصی می‌گویم، بعد، فناوری و نوآوری...

حالا این درد دل امیرالمؤمنین را ببینید در نهج‌البلاغه: "الله الله فی القرآن...[3] " نگذارید این امت‌های دیگر بر شما سبقت بگیرند. در هوا و فضا بروی، در کیهان‌شناسی بروی، این خطبه اول نهج‌البلاغه. در جانورشناسی، اینها برویم. آن بحث طاووسش، آن بحث مورچه‌اش، در جانورشناسی. آقا یکی دو تا نیست. در روان‌شناسی بالینی، در روان‌کاوی، حتی در رویاهای آگاهانه و اختیاری که غیر از رویاهای صادقه است. چون بعضی خارجی‌ها هستند از دانشگاه‌های انگلیس و آمریکا، دو جلد کتاب نوشته، سر و تهش را جمع کنی، اکثریت قریب به اتفاقش، فرضیه و نظریه است. از بودیسم آورده، از هند آورده، از کجا آورده. ولی من در دو خط برایتان می‌گویم رویای آگاهانه فرق می‌کند با رویای صادقه و جهت فرقش این است. در دو خط.

لزوم تعمق در فهم روایات و پرهیز از خام‌فروشی علمی

معصومت را بشناس. علوم کامل، علم لدنی است. او فقط جامد نیست. تو اندازه خودت می‌فهمی، اندازه خودت هم تحقیق و پژوهش کردی. پس خام‌فروشی نکن. اول این را درست بفهم، بعد درست بفهمان. خیلی مهم است.

تفسیر عمیق عبارت "یَغْسِلُ الْمَثَانَةَ"

حالا یَغْسِلُ الْمَثَانَةَ در ذهنت نباشد مثلاً این ظرف را بنده می‌شویم، آب، آب قلیل است یا آب کر است، یا نمی‌دانم آب جاری است یا آب باران است یا آب چاه. این یک قاعده فقهی است.

اینکه مثانه را شستشو می‌دهد، نه اینکه مثل اینکه استکان را با آب بشوییم. این درست است، ولی چیزهای دیگر هم هست:

•بحث اینکه سنگ مثانه را درهم می‌شکند.

•اینکه ضخامت جدار مثانه را از بین می‌برد.

•بحث اینکه پیشگیری می‌کند و کمک به درمان سرطان مثانه می‌کند. مبحث کانسرها در بحث‌های فوق تخصصی انکولوژی یا سرطان‌شناسی.

کمی اوج بگیر. هر متخصص گوارش و هر فوق تخصص انکولوژی، از باب سجده تکریم به این فرمایش معصوم، به سجده می‌افتد. سجده تکریم، همان‌طور که ملائکه به پای آدم، به اذن الله سجده کردند، سجده‌شان، سجده تکریم است؛ با سجده عبودیت و با سجده شکر فرق می‌کند.

۴. دعوت به سجده تکریم بر معصومین ع

آیا شده تا حالا سجده تکریم بر معصوم کنیم؟ برای اینکه تشویق بشوی، این جوجه که جیک‌جیک می‌کند، بعد از هر نماز، هم سجده عبودیت برای الله می‌کنند، هم سجده شکر برای این همه نعمات یا سابق النعم»، و هم سجده تکریم بر چهارده معصوم می‌کنند. و در سجده تکریم هم، صلوات بر حضرت زهرا و صلوات بر چهارده معصوم و شیعیانشان می‌فرستند. این‌جوری. سجده تکریم، غیر از سجده شکر است، غیر از سجده عبودیت الله است. سجده تکریم واجب است بر تو، واجب است بر تو، واجب است بر تو. پس باید معرفت به معصوم بالا برود.

"اللهم صل علی فاطمة و ابیها و بعلها و بنیها و السر المستودع فیها بعدد ما احاط به علمک. اللهم صل علی محمد و آل محمد."

در سجده تکریمتان یادتان باشد این دو تا صلوات را بفرستید. حتماً انجام بدهید، بعد متوجه یک چیزهایی می‌شوید.

 

يَغْسِلُ الْبَطْنَ شستشو دهنده شکم

و یغسل البطن؛ و شکم را شستشو می‌دهد. یعنی معده و روده‌ها را شستشو می‌دهد. یعنی کل دستگاه گوارش را شستشو می‌دهد؛ از همین ابتدای مری، انتهای مری و وصلش به باب‌المعده، کل معده، خروجی از معده دریچه پیلور، اثنی‌عشر دوازدهه، بعد روده باریک یا روده کوچک، بعد روده بزرگ، آپاندیس، قسمت کولونِ راست، افقی، نازل، قسمت راست‌روده یا رکتوم که مثل S انگلیسی است، بعد قسمت مجرای آنال تا قبل از مقعد. کل اینها را چه کار می‌کند؟ یغسل البطن. یعنی کل دستگاه گوارشت را شستشو می‌دهد. یک رسوب‌گیر طبیعی است. شما سماورتان را... خربزه با پوست یا پوست خربزه را در سماوری که این‌قدر لایه رسوب دارد، بجوشانید، همه این لایه‌ها می‌ریزد. تصرف فرمودید؟ همه لایه‌هایش می‌ریزد.

وَ يُكْثِرُ مَاءَ الظَّهْرِ: افزایش دهنده آب کمر

شبانه روز چند ساعت است؟ تقریباً ۲۴ ساعت. حالا به همین تعداد ساعات شبانه‌روز، شما مهره دارید. پس مهره‌های ستون فقرات چند تاست؟ ۲۴ تا است. اینها چه‌جوری تقسیم شده؟

•ظَهر: ببینید، اینجا عین ظَهر نیست، منظور پشت است. ظهر یعنی ستون فقرات پشتی که از آخرین مهره گردن، بین استخوان ترقوه، تا آخرین دنده‌های سینه از طرف پشت امتداد دارد. تعداد مهره‌های ظهر چند تاست؟ ۱۲ عدد است.

•کمر: حالا از این آخرین مهره تا استخوان لگن، چند تا مهره هست؟ ۵ تا مهره هست. به آن کمر می‌گویید. این هم مهره‌های کمر.

•گردن: سر که استخوان جمجمه دارد، دو طرف دارد، یک پشت سری هم دارد. داخلش دو نیمکره مخ و مخچه است. حالا از آخر استخوان جمجمه پشت سری تا آخرین مهره گردن، چند تا مهره است؟ بگویید: ۷ تا است. ۷، ۱۲، ۵ می‌شود ۲۴. اینجا گردن می‌گویید. مهره‌های گردن چند تاست؟ ۷ تا.

خربزه رسیده شیرینِ سالم بعد از غذایش می‌خورد، آب کمرش مناسب می‌شود.

•معنای موضعی: افزایش مایع نخاعی

•معنای کنایی: الکنایة ابلغ من التصریح. یعنی مایع منی مناسب می‌شود و مجامعت خشک نداریم و اسپرم‌ها در مایع منی مناسب شناورند تا برسند به تخمک رسیده پشت شیپور فالوپ، ابتدای لوله رحمی، که تولید نسل سالم داشته باشی. چون غرض اسلام از عقد دائم، تولید نسل صحیح است، نه نسل ضعیف. پس اینکه خودت یار مولا صاحب‌الزمان هستی، خوب است، ولی برای صاحبت یار درست کن که اگر مرحوم شدی یا توفیق شهادت پیدا کردی، یک بچه خوبی از خودت به جا بگذاری. حرف‌شنوی از ولایت حق داشته باشید. چون اکثر یاران مولا صاحب‌الزمان، شباب و شیعه هستند؛ شیعه آل ابی‌طالب، آن هم جوانان شیعه. اینها روایت است.

پس اینجا چه شد؟ و یکثر ماء الظهر.

وَ يَزِيدُ فِي الْجِمَاعِ: افزایش دهنده نیروی جماع

اینجا، یکی از چیزها چیست؟ خربزه بخوریم. یکی از چیزها چیست؟ شیر و عسل بخوری. یکی از چیزها چیست؟ شب‌هایی که قصد مجامعت با ناموست را کردی، حلیم گندم با گوشت گوسفندی بخور. شما به عنوان شوهر، یک بشقاب بخور، مخصوصاً در زمستان و پاییز. نه اینکه یک چای و شیرینی بخوری، بعد بلرزی. پس می‌گویند "﴿الرجال قوامون علی النساء﴾[4] "، یعنی مدیریت صحیح هم بر خویشتن دارد، هم بر همسرش دارد و هم بر فرزندانش دارد.

۱. توصیه‌های تکمیلی برای همسران

پرسشگر: برای همسران چه خوب است که...؟

پاسخ‌دهنده: آن برعکس است. او باید بادیان رومی بخورد، رازیانه بخورد. آنجا باید هورمون زنانه استروژن او را بالا ببری. باید سیاه‌دانه با غذا بخورد. قبل از مجامعت خصوصی‌اش هم، روغن سیاه‌دانه زیر آلت، دو طرف بیضه‌ها و عجان یعنی پرینه که زیر بیضه است تا قبل از مقعد، بمالد.

وَ يَقْطَعُ الْبُرُودَةَ : قطع کننده سردی

نهمی چیست؟ خربزه رسیده شیرین بعد از غذا می‌خوری، و یقطع البرودة. سردی جنسی و سردی بدن را قطع می‌کند. زیرا خربزه رسیده شیرین که بعد از یک مدت و کمی فاصله که غذا تمام شد، نوش جان می‌کنی، مُبَهّی است یعنی قوه باه می‌آورد. نه اینکه هیچ مجامعت خصوصی نداشته باشیم و اگر ضعف داری، ضعف قوه باهت را درمان می‌کند.

پس این خربزه رسیده شیرین، قطع البرودة، هم سردی بدن را که دمای طبیعی بدن، دمای غریزی بدن پایین است، یعنی سردمزاجی شدیدی دارد، یعنی افت شدید متابولیسم پایه داریم، طبق گفته فیزیولوژی گایتون، و همچنین سردی جنسیت را درمان می کند. نه اینکه مثلاً دیابتی با قند بالا هست، نه حرکت دارد، نه برکت دارد. یک بار، دو بار، صد بار...

حالا اینجا، و یقطع البرودة، سردی جنسی و سردی بدن را قطع می‌کند. زیرا خربزه رسیده شیرین، مبهی است و ایجاد گرمای بدن می‌کند، چون کالری و انرژی مناسب دارد.

۱۰. وَ يُنَقِّي الْبَشَرَةَ: پاک کننده پوست

خصلت دهم و مقایسه قند خربزه و خرما

چون قند خربزه بیشتر فروکتوز و گلوکز است؛ ولی قند خرمای رسیده، چه تَمْر که عربی عراق می‌گویند تمر، حال در روایات شیعه: تمر برنی، تمر سعمران، تمر مضافتی، تمر عجوه... اینها که در روایات اهل بیت است، حالا قند خرما بیشتر چیست؟ قند ساکارز و قند گلوکز است. لذا انرژی و کالری‌ای که خرما تولید می‌کند...

پرسشگر: شش برابر.

پاسخ‌دهنده: شش برابر سایر میوه‌هاست.

پیغمبر اکرم، گاهی این خربزه رسیده شیرین را با خرما می‌خوردند، با رُطَب می‌خوردند، گاهی با تَمْر می‌خوردند، گاهی با سُکَّر می‌خوردند شکر طبیعی نیشکر.

پیغمبر رحمت، نُه همسر داشته است. وقتی حلیمی که از بهشت آمد، پیغمبر اکرم یک بشقاب خورد، در روایات دارد و خود پیغمبر فرموده: به قدری قدرت پیدا کردم که در آنِ واحد، پشت چهل تا مرد را به زمین بزنم.

این هم وَ یَقطَعُ البرودة. پس چون قند خربزه، فروکتوز و قند گلوکز آن از سایر قندهایش بیشتر است، این خاصیت را دارد.

وَ يُنَقِّي الْبَشَرَةَ پاک کننده پوست

دهمین از خصلت‌های خربزه رسیده شیرین چیست؟ یُنَقِّی البَشَرَةَ.

این پوست بدن انسان چهار لایه دارد:

1.لایه بشره اپیدرم: که سطحی‌ترین لایه پوست است.

2.لایه مالپیگی: که زیر این است.

لایه درم.

4.لایه آندودرم هیپودرم: که اینجا بحث‌های غدد چربی و غدد عرق و مجراهایش می‌آید تا سطح پوست.

«بشره»، لایه سطحی پوست است. سطح پوست که با همین چشم ظاهری داریم می‌بینیم. کمی زیرش لایه مالپیگی، کمی زیرش لایه درم، کمی زیرش لایه آندودرم. حرف‌هایم را گم نکنید.

حال، این خربزه رسیده شیرین که بعد از غذا یک قاچ می‌خورید، سطح پوستت را پاک‌سازی می‌کند. چون مجاری عرق و مجاری چربی پوست، همه می‌آید به سطح پوست. اگر منافذ عرق یا منافذ چربی بگیرد، پوستت بدشکل می‌شود. بعد می‌بینی دانه‌دانه، برجستگی‌های زیرپوستی می‌زند. این یُنَقّی، سطح پوست تو را پاک‌سازی می‌کند. وَ یُنَقِّی البَشَرَةَ؛ پاک‌سازی لایه سطحی پوست می‌کند.

اسناد و منابع تکمیلی روایت

این روایتی که از طب‌النبی ابوالعباس مستغفری، صفحه ۲9 گفتم، در بحارالانوار علامه مجلسی، جلد ۶۶ چاپ اسلامیه و چاپ بیروت جلد ۶۳، صفحه ۱۹۵، از کتاب خطی الفردوس، عن ابن عباس، عن النبی صلی الله علیه و آله و سلم، نحوه نقل شده است.

بحار چاپ اسلامیه تهران، جلد ۶۶؛ چاپ بیروت جدید، جلد ۶۳، صفحه ۱۹۵.

 


logo