« فهرست دروس

درس تفسیر استاد مهدی زمانی‌فرد

99/07/30

بسم الله الرحمن الرحیم

آيه /سوره آل عمران/تفسير

موضوع:تفسیر/سوره آل عمران/آیه ۷

۶ جهت بحث:

جهت اول: بحث لغوی:

۶ لغت:

۱- محکمات: حَکَم به معنای استحکام و اتقانی که جلوی تزلزل و اضطراب را می گیرد. حکم به لجام یا افسار حیوان گفته می شود چراکه این سبب استحکام دابه می شوند و اگر دابه بخواهد لغزش و تزلزل داشته باشد سوارکار، با آن لجام به آن استحکام می‌بخشد.

۲-متشابهات: یعنی تشابه طرفینی.

۳-زیغ: تمایل به سوی انحراف. گاهی زیغ درباره حالات انسان است و گاهی درباره موجودات مادی است مانند " زاغت الشمس یعنی مالَت و انحرفت " در موجودات مادی، این انحراف، بار منفی ندارد اما در مورد انسان به معنای انحراف از راه مستقیم است.

۴-ابتغا: طلب کردن، دنبال چیزی حرکت کردن. ۵-تاویل: مصدر باب تفعیل ریشه آن " اول" است. به معنای رجوع یک چیزی به اصل خودش. مثلاً تاویل خواب می‌خوام ببینم اصلش و حقیقت این خواب چیست. تأویل یعنی بازگرداندن فرع بر اصل.

۶-راسخون: از ماده رسوخ به معنای ثبات و استقرار.

جهت دوم: بحث اعرابی ۵ نکته:

۱-منه آیات محکمات شیخ طبرسی: این جمله حال از کتاب است " محکما بعض آیاته"

۲"- هن ام الکتاب" شیخ طبرسی: صفت برای آیات است (صفت دوم).

۳"- و اخر متشابهات": طبرسی: در این جمله تقدیر دادیم " و منه آیات اخر متشابهات". اخر متشابهات، حال از کتاب است.

۴- ابتغا الفتنه و ابتغا تأویله: ابتغاء: مصدر منصوب بنا بر مفعول له

۵-کل من عند ربنا: کل، نکره‌ است و نکره مبتدا واقع نمی‌شود.

جواب: اگرچه ابتدا به نکره جایز نیست اما در برخی موارد مجوز دادیم مسوغات ابتدا به نکره و یکی همین مورد است. تنوین" کل "تنوین عوض است یعنی مضاف‌الیه حذف شده و تنوین جای او را گرفته.

جهت سوم نکات بلاغی:

۲ نکته: ۱-آیات محکمات: تنوین در این‌جا، تنوین تنویع است یعنی نوع را می‌خواهد بیان کند یعنی نوعی از آیات که محکمات هستند.

۲-ابتغا: تکرار خلاف اصل است اما در این‌جا ۲ بار پشت سرهم تکرار شده و این خلاف فصاحت است اما در این‌جا نکته دارد و آن این‌که کسانی که دنبال آیات متشابه می‌روند با ۲ رویکرد می روند.

۱-فتنه‌گران که به‌دنبال ضربه به دین هستند.

۲- کسانی که دنبال تأویل هستند و هدفشان خدمت به دین هست هر ۲ گروه در یک نقطه مشترک‌اند و آن این‌که هر ۲ گروه صلاحیت تاویل و پاسخ به آیات متشابه را ندارند.

 

هوش مصنوعی
برای استفاده از کلیدهای میانبر، پس از انتخاب متن از کلیدهای زیر استفاده کنید
چنانچه بخشی از متن انتخاب نشود به صورت پیش فرض همه متن انتخاب می شود
هوش مصنوعی:
ترجمه: Alt+t
ترجمه نوع دوم: Alt+Ctrl+t
خلاصه سازی: Alt+s
خلاصه سازی نوع دوم: Alt+Ctrl+s
اعراب گذاری: Alt+d
---------------------
جستجو:
جستجو در همه دروس: Alt+a
پس از انتخاب متن می توانید از امکانات هوش مصنوعی، مانند
مترجم، خلاصه ساز و اعراب گذاری استفاده کنید
چنانچه بخشی از متن انتخاب نشود به صورت پیش فرض همه متن انتخاب می شود
logo