« فهرست دروس
درس خارج اصول استاد قادر حیدری فسائی

1403/08/30

بسم الله الرحمن الرحیم

ملازمات عقلیّه/ غیر مستقلّات عقلیّه/ مسئله دوّم: مسأله مقدّمه واجب/ جهت ششم

موضوع: ملازمات عقلیّه/ غیر مستقلّات عقلیّه/ مسئله دوّم: مسأله مقدّمه واجب/ جهت ششم

اشکال اوّل از طرف محقّق نائینی:

صغریٰ: شرط حصول فسق به واسطه‌ی ترک واجب نفسی و مقدّمات آن، تحقّق معصیت به واسطه‌ی مخالفت مطلق امر است (امر مولا به نفسی و غیری منقسم می‌شود. اگر معصیت دائر مدار مخالفت مطلق امر باشد، مکلّف با ترک واجب نفسی و ترک مقدّمات، مخالفت با اوامر متعدّد کرده و در نتیجه، اصرار بر معصیت کرده و در نتیجه، فاسق است).

کبریٰ: تحقّق معصیت به واسطه‌ی مخالفت مطلق امر، منتفی است (در محلّ خود اثبات شد که اطاعت و معصیت دائر مدار موافقت و مخالفت امر نفسی است. یعنی اگر مکلّف موافقت با امر نفسی کند، عنوان مطیع و اگر مخالفت با امر نفسی کند، عنوان عاصی بر او صادق است. انّ الاطاعة و المعصیة انّما تدوران مدار الامر النفسی فلیس مخالفة الامر الغیری بما هو معصیة حتّی یحصل الاصرار علی المعصیة بمخالفته. اجود التقریرات ج۱ ص۲۴۵).

نتیجه: شرط حصول فسق به واسطه‌ی ترک واجب نفسی و مقدّمات آن، منتفی است. بنابراین، اگر مکلّف واجب نفسی و مقدّمات آن را ترک نماید، مطلقا اصرار بر معصیت نکرده است و در نتیجه، فاسق نخواهد بود. مطلقا یعنی اعمّ از اینکه مقدّمه واجب، واجب باشد و یا واجب نباشد.

اشکال دوّم از طرف محقّق خراسانی:

صغریٰ: شرط حصول فسق، تحقّق عنوان اصرار بر حرام در صورت ترک ذی المقدّمة و مقدّمات است (اگر بر مکلّف به واسطه‌ی ترک ذی المقدّمه و مقدّمات، عنوان مصرّ بر حرام صدق کند، برای مکلّف بالضرورة فسق حاصل می‌شود).

کبریٰ: تحقّق عنوان اصرار بر حرام در صورت ترک ذی المقدّمه و مقدّمات، منتفی است.

توضیح: اگر مکلّف ذی المقدّمه و مقدّمات را ترک کند، بر مکلّف عنوان مصرّ بر حرام صادق نیست چون مکلّف به مجرّد ترک اوّلین مقدّمه قادر بر انجام ذی المقدّمه نخواهد بود و با عدم مقدوریّت ذی المقدّمه، وجوب متعلّق به ذی المقدّمه ساقط می‌شود (چون تکلیف به شیئ غیر مقدور، تعلّق نمی‌گیرد) و بعد از سقوط وجوب ذی المقدّمه، وجوب بقیّه مقدّمات نیز ساقط می‌شود چون وجوب مقدّمه، تابع وجوب ذی المقدّمه است و وجود تابع بدون متبوع محال است. بنابراین، بعد از ترک اوّلین مقدّمه، وجوبی برای ذی المقدّمه و بقیّه مقدّمات نخواهد بود و لذا ترک ذی المقدّمه و بقیّه مقدّمات، حرام نیست تا بر مکلّف به واسطه‌ی ترک آنها عنوان مصرّ بر حرام صادق باشد.

نتیجه: شرط حصول فسق، منتفی است. بنابراین، با ترک ذی المقدّمه و مقدّمات، فسق حاصل نمی‌شود.

توجّه باشد که اشکال بر ثمره‌ی دوّم، بر این ثمره نیز وارد است.

هوش مصنوعی
برای استفاده از کلیدهای میانبر، پس از انتخاب متن از کلیدهای زیر استفاده کنید
چنانچه بخشی از متن انتخاب نشود به صورت پیش فرض همه متن انتخاب می شود
هوش مصنوعی:
ترجمه: Alt+t
ترجمه نوع دوم: Alt+Ctrl+t
خلاصه سازی: Alt+s
خلاصه سازی نوع دوم: Alt+Ctrl+s
اعراب گذاری: Alt+d
---------------------
جستجو:
جستجو در همه دروس: Alt+a
پس از انتخاب متن می توانید از امکانات هوش مصنوعی، مانند
مترجم، خلاصه ساز و اعراب گذاری استفاده کنید
چنانچه بخشی از متن انتخاب نشود به صورت پیش فرض همه متن انتخاب می شود
logo