« فهرست دروس

درس نهایة الدرایة استاد محمد غیاثی

1401/06/31

بسم الله الرحمن الرحیم

مراد از عبادت در مسأله3/اقتضاء النهی للفساد10 /مباحث الفاظ

 

موضوع: مباحث الفاظ/اقتضاء النهی للفساد10 /مراد از عبادت در مسأله3

 

○ نهایه‌الدرایه ج۲ص۳۸۵س۱تعلیقه۲۲۴و۲۲۵

- اقتضاء النهی للفساد (۱۰)

۱. آخوند ره : عبادت در مقام یا فعلی است که بنفسه حسن و بذاته موجب قرب باشد و با فعلی است که اگر امر به او تعلق گیردامری تعبدی خواهد بود.

۲. آخوند ره : تعاریفی که برای عبادت شده حد و رسم نبوده بلکه شرح الاسم‌اند.

۳. محقق اصفهانی ره : نکته مقابله میان این دو قسم عبادت آن است که فعلی که موجب قرب و ثواب است باید دارای دو جهت باشد: (۱) یا حسن بالذات باشد و یا منتهی به حسن بالذات باشد (۲) مرتبط به مولا باشد. برخی عناوین خودشان حسن بالذات و مرتبط به مولایند و برخی عناوین وقتی چنین اند که معنون به عنوانی حسن بالذات باشند.

۴. محقق اصفهانی ره: آخوند ره ( همچون برخی از اهل معقول ) بر آن است که تعریف لفظی و شرح الاسم مرادف و مساوق‌اند و هر دو مقابل حد و رسم‌اند درحالیکه در اصطلاح حکماء تعریف لفظی مقابل حد و رسم است و حد و رسم دو گونه است : به نحو حقیقی و شرح الاسم. از آنجا که ذات و حقیقت عبارت از ماهیت موجود است ؛ اگر سوال به "ما" بعد از علم به وجود باشد ما حقیقی خواهد بود و اگر قبل از علم به وجود باشد ما شارحه خواهد بود.

 

هوش مصنوعی
برای استفاده از کلیدهای میانبر، پس از انتخاب متن از کلیدهای زیر استفاده کنید
چنانچه بخشی از متن انتخاب نشود به صورت پیش فرض همه متن انتخاب می شود
هوش مصنوعی
ترجمه: Alt+t
ترجمه نوع دوم: Alt+Ctrl+t
خلاصه سازی: Alt+s
خلاصه سازی نوع دوم: Alt+Ctrl+s
اعراب گذاری: Alt+d
---------------------
جستجو
جستجو در همه دروس: Alt+a
پس از انتخاب متن می توانید از امکانات هوش مصنوعی، مانند
مترجم، خلاصه ساز و اعراب گذاری استفاده کنید
چنانچه بخشی از متن انتخاب نشود به صورت پیش فرض همه متن انتخاب می شود
logo