« فهرست دروس

درس اسفار استاد اسحاق نیا

93/09/11

بسم الله الرحمن الرحیم

اشتراکات نظريه ملا صدرا با لوازم نظريه خروج شعاع در ابصار

موضوع: اشتراکات نظریه ملا صدرا با لوازم نظریه خروج شعاع در ابصار
و كقولهم: إذا غمضنا إحدى العينين و نظرنا إلى القمر نراه قمرين لأن الامتداد الشعاعي الخارج منهما ينحرف عن المحاذاة و يتقاطع سهماهما قبل الوصول إلى المرئي فلا يلتقي طرفاهما على موضع واحد بل في موضعين فيرى المرئي اثنين.
و هكذا في الأحول و إذا وضعنا السبابة و الوسطى على العين مع اختلاف في الوضع و نظرنا إلى السراج فإنا نراه اثنين و إذا نظرنا إلى إحدى الخشبتين الدقيقتين‌ المتحاذيتين للبصر مع اختلافهما في القرب و البعد نرى الأخرى اثنين.
و كقولهم: إذا نظرنا إلى الماء عند طلوع القمر فإنا نرى في الماء قمرا بالشعاع النافذ فيه و في السماء قمرا بالشعاع المنعكس من سطح الماء.
هكذا نقل بعض العلماء عنهم و فيه ما لا يخفى من النظر و الأولى أن نرى قمرا في السماء بالشعاع النافذ إلى السماء بالاستقامة و نرى قمرا في الماء بالشعاع المنعكس من سطح الماء إلى السماء نعم هاهنا شي‌ء آخر و هو أنا قد نرى في الماء المقتصد في اللون ثلاثة أقمار أحدها في السماء بالشعاع النافذ إليه مستقيما بلا واسطة- و الثاني و الثالث في الماء أحدهما يرى بالشعاع المنعكس إلى القمر من سطح الماء الظاهر- و الآخر يرى بالشعاع النافذ فيه المنعكس من سطحه المقعر إلى القمر و من هذا القبيل رؤية الشي‌ء اثنين عند توسط المرآة على وضع خاص بيننا و بينه إحداهما بالاستقامة- و الأخرى بالشعاع الممتد من الباصرة إلى سطح الجسم الصقيل المنعكس منه إلى جسم آخر وضعه من ذلك الصقيل كوضع الباصرة منه.
و كقولهم: إن السبب في رؤية الشجر على شاطى‌ء النهر منكوسا أن الشعاع إذا وقع على سطح الماء ينعكس منه إلى رأس الشجرة من موضع أقرب إلى الرائي- و إلى أسفله من موضع أبعد منه إلى أن يتصل قاعدة الشجرة بقاعدة عكسها و النفس لا تدرك الانعكاس لتعودها برؤية الأشياء على استقامة الشعاع فيحسب الشعاع المنعكس نافذا في الماء فيرى رأس الشجر أكثر نزولا في الماء لكونه أبعد منه و باقي أجزائه على الترتيب إلى قاعدة الشجرة فيراها منكسا و بيان هذه الأمور و نظائرها على التحقيق في علم المناظر.

تتمه لازمه 1: بیان متن درباره ی جسمی که در داخل آب است از طرف چشم بود و در عبارت ما از طرف جسم بیان کردیم اما فرقی ندارد زیرا برخی از شعاع ها مستقیم به جسم می خورد و برخی دیگر هم تا به سطح آب می رسد شکست نور می یابد و برگشته و منعطف به سهم مخروط می رسد و شعاع ها روی جسم قرار می گیرد و تا سطح آب متراکم می شود و چون زاویه اولیه مخروط هم از نظر بزرگی تفاوتی نمی یابد و به تبع آن هم دایره و قاعده ای که روی سطح جسم است بزرگ می نماید این بیان درست است و مطلبی که دیروز بیان کردیم هم درست است زیرا شعاع در رفت و برگشت است.
لازمه 3: اگر ما یکی از دو چشم را ببندیم و بعد باز کنیم و به قمر یا شیئ دیگر بنگریم آن را دو تا می بینیم چرا؟
تبیین: زیرا شعاع هایی از آن چشمی که نبستیم به طرف جسم مرئی خارج می شود و شعاع هایی هم از طرف چشمی که بسته ایم و حالا باز شده به طرف مرئی و مبصر خارج می شود در حالت عادی که به ماه نظر می کنیم و یکی می بینیم هر دو شعاعی از چشم خارج می شود و در مرئی تلاقی می یابد لذا ماه را یکی می بینیم اما وقتی یکی از دو چشم را ببندیم و اول باز کنیم شعاعی که از آن چشم بسته خارج می شود از محازات با چشمی که از ابتدا باز بوده از تحازی با آن بیرون می رود و قبل از تلاقی در مرئی در نقطه دیگری تلاقی می یابد لذا ما آن جسم مانند ماه را در 2 نقطه می بینیم.
در فرد احول و دو بین هم این طوری است 2 مورد دیگر هم در همین لازم 3 بیان می کند؛
مورد1: اگر کسی پلک خود را با انگشتش بر گرداند در این صورت اگر به چراغ نگاه بکند آن را 2 تا می بیند به همان علتی که بیان شد
مورد2: اگر 2 چوب باریک را محازی چشم قرار بدهیم در حالی که یکی نزدیکتر باشد و بعد به یکی از آن دو تا چوب بنگریم چوب دیگری را دو تا می بینیم به همان علتی که بیان شد.
لازم 4: اگر کسی اول طلوع آفتاب یا طلوع ماه در ساحل دریا به خورشید بنگرد دو تا ماه می بیند یکی در آب و یکی در آسمان چرا؟
تبیین: زیرا یک شعاع از چشم مستقیم خارج می شود و ماه در آسمان را می بیند یک شعاع هم از چشم خارج شده، به سطح آب دریا می خورد و به طرف ماه منعکس می شود و همین مسیر را برمی گردد لذا یک ماه هم در آب دریا مشاهده می شود
ملا صدرا یک اشکال عبارتی و تصحیحی هم در عبارت ایشان خواهند داشت و می افزایند: اگر آب دریا مقتصد در لون و رنگ باشد یعنی نه خیلی پر رنگ و نه خیلی کم رنگ باشد در این صورت ما 3 ماه می بینیم یکی در آسمان و 2 تا درآب؛
- اما آن که در آسمان مشاهده می کنیم به خاطر شعاع مستقیم که از چشم خارج شده و به ماه می رسد
-ماه دوم به خاطر شعاعی که از چشم خارج شده و به سطح آب دریا می خورد بعد به طرف ما منعکس شده و همین مسیر را بر می گردد
-ماه سوم به جهت شعاعی است که از چشم خارج شده و به سطح مقعر و طولی آب دریا می خورد و به طرف ما بر می گردد و ماهی دیده می شود.
لازمه 5: اگر درختی کنار آبی باشد چرا ما این درخت را در آب واژگون می بینیم؟
تبیین: آن شعاعی که از آب به طرف سر درخت منعکس می شود از نزدیک ما می گذرد و از فاصله دور تر هم می آید لذا سر درخت را طولانی و دراز می بینیم اما شعاعی که از تنه درخت منعکس می شود از فاصله دورتری از ما می گذرد لذا جای سر و تنه درخت در آب عوض می شود. و درخت را واژگون می بینیم شعاعی که از سر درخت منعکس می شود از فاصله بیشتری به آن می رسد سر درخت دراز و کشیده دیده می شود اما چرا این انعکاس را نمی بینیم؟
زیرا ما به مشاهده مستقیم عادت کرده ایم لذا متوجه این انعکاس نمی شویم
این لوازم در علم مناظر و مرایا تحقیق شده و همه را ملا صدرا قبول دارد و اصل نظریه خروج شعاع را به عنوان اعداد پذیرفته اند.
هوش مصنوعی
برای استفاده از کلیدهای میانبر، پس از انتخاب متن از کلیدهای زیر استفاده کنید
چنانچه بخشی از متن انتخاب نشود به صورت پیش فرض همه متن انتخاب می شود
هوش مصنوعی
ترجمه: Alt+t
ترجمه نوع دوم: Alt+Ctrl+t
خلاصه سازی: Alt+s
خلاصه سازی نوع دوم: Alt+Ctrl+s
اعراب گذاری: Alt+d
---------------------
جستجو
جستجو در همه دروس: Alt+a
پس از انتخاب متن می توانید از امکانات هوش مصنوعی، مانند
مترجم، خلاصه ساز و اعراب گذاری استفاده کنید
چنانچه بخشی از متن انتخاب نشود به صورت پیش فرض همه متن انتخاب می شود
logo