« فهرست دروس

درس خارج اصول استاد احمد عابدی

1402/10/26

بسم الله الرحمن الرحیم

پاسخ اشکالات ابن قبه/أحكام مطلق الأمارات /الأمارات

 

موضوع: الأمارات/أحكام مطلق الأمارات /پاسخ اشکالات ابن قبه

 

پاسخ اشکال اول ابن قبه

اشکال اول وارد است یعنی تعبد به ظن غیرعلمی موجب تفویت مصلحت و القاء در مفسده می‌شود اما ایرادی ندارد چون مفسده اخروی نیست و دفع مفسده دنیوی لازم نیست یا چون خدا جبران می‌کند.

اشکال دوم

از تعبد به اماره، اجتماع مثلین یا اجتماع ضدین یا اجتماع طلب و اراده با کراهت و بغض لازم می‌آید. فرض کنید نماز جمعه درواقع واجب است و اگر شارع، خبر واحد را معتبر بداند چه‌بسا نماز جمعه را حرام بداند و این اجتماع ضدین یا اجتماع مثلین یا اجتماع بعث و زجر است.

پاسخ آخوند خراسانی

بحث از حجیت اماره غیرعلمی دقیقاً مثل بحث حجیت قطع است. حجیت یعنی منجزیت و معذریت، اگر به واقع رسید، منجز می‌شود و اگر به واقع نرسید، معذور است. اینجا اصلاً جعل حکم نیست تا اجتماع مثلین یا اجتماع ضدین باشد و دو حکم نداریم. در اماره غیرعلمی هم فقط حکم واقعی است و خبر واحد اگر طبق واقع بود، واقع منجر است و اگر طبق واقع نبود، عذر است.

آخوند در بحث استصحاب می‌فرماید: بعضی از احکام وضعی مستقلاً قابل جعل هستند مثل طهارت، نجاست، قضاوت، ولایت و حجیت. شارع جعل حکم وضعی حجیت کرده است و حجیت به معنای طلب و کراهت و بعث و زجر نیست چون اصلاً شارع حکمی جعل نکرده است.

پاسخ شیخ انصاری

احکام وضعیه مستقلاً قابل جعل نیستند و شارع ابتدا باید حکم تکلیفی جعل کند، سپس حکم وضعی از آن انتزاع می‌شود. شارع می‌تواند بگوید از این فرش اجتناب کن و اجتناب کن یعنی نجس. شیخ انصاری معتقد است شارع نمی‌تواند ابتداءً حکم وضعی را جعل کند.

اشکال زنده می‌شود که شارع اول باید جعل حکم تکلیفی کند و از آن جعل، حجیت انتزاع می‌شود. اگر شارع چیزی را واجب یا حرام دانست، اجتماع مثلین یا اجتماع ضدین یا اجتماع کراهت و طلب پیش می‌آید. چون حکم تکلیفی یا مطابق واقع است پس اجتماع مثلین می‌شود یا طبق واقع نیست پس اجتماع ضدین می‌شود.

شیخ انصاری در پاسخ می‌فرماید: حکم واقعی، حکم انشایی است و حکم ظاهری، حکم فعلی است. درست است که دو حکم داریم ولی اجتماع نمی‌شود چون در دو مرحله هستند، یکی انشاء است و دیگری فعلیت. شرط اجتماع ضدین و اجتماع مثلین آن است که هر دو در یک مرحله باشند.

آخوند خراسانی می‌فرماید: اگر بگوییم حکم ظاهری، حکم تکلیفی دارد، اشکال قابل‌حل است چون حکم واقعی، حکم نفسی است و حکم ظاهری، حکم طریقی است. حکم نفسی یعنی متعلق حکم دارای مصلحت و مفسده است. حکم طریقی یعنی فی‌نفسه مصلحت و مفسده ندارد و طریق الی الواقع است و اگر به واقع رسید، مصلحت را کسب می‌کند اما اگر به واقع نرسید، معذور است.

پاسخ سوم

برخی از آقایان فرموده‌اند: اجتماع مثلین و اجتماع ضدین پیش نمی‌آید چون مربوط به امور واقعی و اصیل است نه اعتباریات. احکام شرع اعتبارات هستند. ضدین یعنی امران وجودیان بینهما غایه الخلاف یتعاقبان علی موضوع واحد، مثل سیاهی و سفیدی؛ اما امر «بیا برو»، ضدین نیستند چون اعتبار هستند و به دست معتبرند. تعریف ضدین بر حکم صدق نمی‌کند. برخی گفته‌اند ضدین یعنی تحت یک نوع یا یک جنس قرار بگیرند اما وجوب و حرمت نه تحت یک نوع هستند و نه تحت یک جنس و اصلاً از مقولات و امور حقیقی نیستند بلکه اعتباری هستند.

 

هوش مصنوعی
برای استفاده از کلیدهای میانبر، پس از انتخاب متن از کلیدهای زیر استفاده کنید
چنانچه بخشی از متن انتخاب نشود به صورت پیش فرض همه متن انتخاب می شود
هوش مصنوعی:
ترجمه: Alt+t
ترجمه نوع دوم: Alt+Ctrl+t
خلاصه سازی: Alt+s
خلاصه سازی نوع دوم: Alt+Ctrl+s
اعراب گذاری: Alt+d
---------------------
جستجو:
جستجو در همه دروس: Alt+a
پس از انتخاب متن می توانید از امکانات هوش مصنوعی، مانند
مترجم، خلاصه ساز و اعراب گذاری استفاده کنید
چنانچه بخشی از متن انتخاب نشود به صورت پیش فرض همه متن انتخاب می شود
logo