« فهرست دروس

درس خارج اصول استاد محمد محمدی قایینی

97/07/16

بسم الله الرحمن الرحیم

اقسام ورود /تعارض غير مستقر /تعارض ادله

 

 

موضوع: اقسام ورود /تعارض غیر مستقر /تعارض ادله

خلاصه مباحث گذشته:

« ورود » یعنی یک دلیل به واسطه تعبّد ، موضوع دلیل دیگر را حقیقتا منتفی کند . مرحوم آخوند خروج « ورود » از بحث تعارض را مفروغ عنه دانسته اند و از این رو متعرّض آن نشدند ، اما لازم است چند نکته پیرامون آن را تبیین کنیم .

 

1تفاوت تخصّص با ورود و حکومت

با توجّه به تعریف ما برای « ورود » ، تفاوت آن با « تخصّص » روشن شد ؛ زیرا هر چند که ایندو در منتفی کردن حقیقی موضوع دلیل دیگر مشترکند ، اما یکی نیازمند به وقوع تعبّد است و دیگری مستغنی از آن می باشد . همین نقطه اشتراک ایندو ، نقطه افتراقشان از حکومت هم است چه آن که موضوع دلیل محکوم حتّی بعد از تعبّد به دلیل حاکم ، باقی می ماند .

2اقسام ورود

مرحوم صدر [1] تقریبی در اقسام ورود [2] دارند که مناسب است به بیان آن بپردازیم . ایشان فرموده اند ورود گاهی از جانب یکی از ادله است و گاهی از جانب هر دو ، که « توارد » است . و در هر دو صورت بر پنج وجه تصویر می شود [3] : 1 ) ورود به لحاظ جعل 2 ) ورود به لحاظ فعلیّت 3 ) ورود به لحاظ وصول 4 ) ورود به لحاظ تنجّز 5 ) ورود به لحاظ امتثال .

2.0.0.0.0.1قسم اول : ورود به لحاظ جعل

قسم اوّل آن موردی است که جعل یک حکم باعث شود موضوع حکم دیگر حقیقتا منتفی شود . و این هنگامی رخ می دهد که موضوع حکم دیگر مقیّد به عدم جعل حکم اوّل باشد . مثال فقهی این صنف از ورود در مبحث زکات قابل تطبیق است .

توضیح آن که در مورد زکات از ادله چنین استفاده می شود که شروع دو نصاب از یک مال ، در یک سال محقّق نمی شود . پس اگر شخصی مثلا مالک نصاب چهارم زکات شتر – 20 شتر – شد ، از روز مالکیت آن ها سال شروع می شود ، حال اگر بعد از شش ماه شتر ها وارد نصاب پنجم – 25 شتر – شدند ما باید شش ماه بعد که یک سال از تملّک نصاب چهارم گذشته ، زکات آن ها را بپردازیم .اما آیا بعد از سپری شدن شش ماه سوم و با رسیدن یک سالگی تملّک نصاب پنجم ، پرداختن زکاتِ نصاب پنجم واجب است ؟ پاسخ منفی است زیرا شروع احتساب حَوَلانِ حَول دو بار در یک سال رخ نمی دهد و اگر الان فتوا دهیم پرداخت زکات نصاب پنجم واجب است ، لازمه اش آن است که نسبت به 20 شتر از 25 شتر ، دو بار در یک سال ، سال زکاتی شروع شده باشد که مطابق فرض صحیح نیست . بنابراین نصاب پنجم باید بعد پایان دو سال از تملّک نصاب چهارم پرداخت شود نه یک سال و نیم .

مطابق توضیح بالا خطاب نصاب چهارم در شش ماهگی با اینکه نه فعلیت [4] دارد و نه تنجّز ، بلکه تنها حکمی مجعول به نحو قضیه حقیقیه است ؛ موضوع خطاب زکات نصاب پنجم را منتفی می کند . پس شروع حول خطاب نصاب پنجم مشروط به عدم خطاب نصاب چهارم است و موضوعش با جعل آن منتفی می شود ، و این یعنی مورود آن می باشد . این قسم ورود از اقسامی است که توارد در آن منتفی می باشد ؛ زیرا لازمه توارد آن است که هیچ یک از دو خطاب هیچ گاه فعلی نشوند .

2.0.0.0.0.2قسم دوم : ورود به لحاظ فعلیّت

یعنی دلیلی متکفّل حکمی باشد که فعلیّت آن حکم ، رافع موضوع حکمی دیگر باشد . پس اگر اماره معتبری دلالت بر حرمت فعلی داشت ، نسبت به « المومنون عند شروطهم إلا شرط خالف الکتاب أو السنه » وارد است ، بنا بر این که مراد از مخالفت را مخالفت با دلالت کتاب یا سنت بدانیم ، أعمّ از آن که مقطوع باشد یا مظنون اما برآمده از اماره ای معتبر . در این صورت موضوع وجوب وفاء به شرط حقیقتا با قیام حجت می تواند منتفی شود . مگر این که مدرک وجوب وفا را « َإِنَّ الْمُسْلِمِينَ عِنْدَ شُرُوطِهِمْ إِلَّا شَرْطاً حَرَّمَ‌ حَلَالًا أَوْ أَحَلَّ حَرَاما » [5] بدانیم ، که در این حال چون موضوع وجوب وفاء به حسب مدلول وضعی « حکم واقعی » است ، یعنی شرط مقیّد است به عدم تحریم حلال یا تحلیل حرام واقعی ، می گوییم ادله اعتبار اماره حاکم بر آنند و نه وارد .

2.0.0.0.0.3قسم سوم : ورود به لحاظ وصول

مراد از وصول « علم » است . و این قسم در مواردی است که علم به یک دلیل باعث ورود آن بر دلیل دیگر شود . مانند این که دلیلی با وصف مقطوعیت سند و منصوصیت دلالت اقامه برحرمت شیء ای شود ، که در این حال وارد بر « رفع ما لا یعلمون » می باشد .


[2] این اقسام برای ورود به معنای عامّ است که « تخصّص » را هم در بر می گیرد.
[3] البته برخی از این صُوَر در « توارد » ممتنع می باشند، که در آینده آن ها را مشخّص می کنیم.
[4] فعلیّت ندارد زیرا موضوع حکم وجوب پرداخت زکات، علاوه بر تملّک نصاب، متضمّن بر حولان حول هم هست و پایان حول جزء آن می باشد . این حولان حول شرط مقارن برای وجوب زکات است نه شرط متاخر، بر خلاف همین حولان حول در مورد خمس که شرط متاخر است و خمس به محض ظهور فایده فعلیت می یابد و از همین رو اگر قبل از رسیدن سال پرداخت شود، خطاب خمس امتثال شده.
هوش مصنوعی
برای استفاده از کلیدهای میانبر، پس از انتخاب متن از کلیدهای زیر استفاده کنید
چنانچه بخشی از متن انتخاب نشود به صورت پیش فرض همه متن انتخاب می شود
هوش مصنوعی:
ترجمه: Alt+t
ترجمه نوع دوم: Alt+Ctrl+t
خلاصه سازی: Alt+s
خلاصه سازی نوع دوم: Alt+Ctrl+s
اعراب گذاری: Alt+d
---------------------
جستجو:
جستجو در همه دروس: Alt+a
پس از انتخاب متن می توانید از امکانات هوش مصنوعی، مانند
مترجم، خلاصه ساز و اعراب گذاری استفاده کنید
چنانچه بخشی از متن انتخاب نشود به صورت پیش فرض همه متن انتخاب می شود
logo