« فهرست دروس

درس خارج فقه احمد فرخ‌فال

1400/11/18

بسم الله الرحمن الرحیم

/مبحث امربه معروف و نهی از منکر/تعاملات بشری

موضوع: تعاملات بشری/مبحث امربه معروف و نهی از منکر/

ادامة فتاوی مرحوم امام در تأثیرامربه معروف ونهی از منکر .

استاد : ادامة مسائلی را که مرحوم امام مطرح نمودند بیان می‌کنیم ، البته مسئله 10 نکاتی دارد که در پایان برمی‌گردیم و به آن خواهیم پرداخت .

مسئله 11 : لَو عَلِمَ أنَّ فُلاناً هَمَّ بِارتِکَابِ حَرَامٍ وَ احتَمَلَ تَأثیرَ نَهیِهِ عَنه وَجَبَ .

استاد : تا بدین‌جا مسائل که در امربه‌معروف و نهی از منکر مطرح شد ، بیان‌گر این بود که مأمورٌ بهی ترک شده یا منهیٌ عنهی مورد ترک واقع گردیده ، اما در این مسئله بحث از پیشگیری است و مرحوم امام می‌فرمایند در این‌جا و در این مورد نیز ، وجوب امر یا نهی پیش خواهد آمد . لذا مرحوم امام می‌فرمایند به صِرف اهتمام فرد بر فعل حرام یا ترک واجب ، وجوب امربه معروف یا نهی از منکر اثبات می‌شود .

مسئله 12 : لَو تَوَقَّفَ تَأثیرُ الأمر أوِ النَّهي علي ارتِکَابِ مُحَرَّمٍ أو تَرکِ وَاجِبٍ لایَجوزُ ذلک وَ سُقِطَ الوُجوب إلَّا إذَا کانَ المورِدُ مِنَ الأهَمِیَّةِ بِمَکانٍ لایَرضَي المولَي بِتَخَلُّفِهِ ، کَیفَ مَا کانَ کَقَتلِ النَّفسِ المحتَرَمَةِ وَ لَم یَکُنِ الموقوفُ عَلَیه بِهَذِهِ المصابَةِ فَلَو تَوَقَّفَ دَفعُ ذلکَ علَي الدُّخولِ فِي الدَّارِ المغصوبة وَ نَحوَ ذلک وَجَبَ .

استاد : البته ما در این‌جا عرضی داریم و آن این‌که ، وقتی ایشان می‌فرمایند « سُقِطَ الوجوب » یعنی مندوب است ؟ خیر ، خود امام می‌فرمایند « لا یَجوز » و در ادامه می‌فرمایند « سُقِطَ » و این حاکی از آن است که استحبابی در کار نیست .

سئوالی که مطرح می‌شود این است که آیا دفع افسد به فاسد جایز است ؟ فقها در این‌جا بحث دارند و می‌فرمایند : حرام ، حرام است مگر این‌که افسد ، بگونه‌ای باشد که شریعت به هیچ عنوانی اجازة آن را نمی‌دهد و در این‌جا چاره‌ای نباشد که بوسیلة یک فاسدی جلوی این افسد گرفته شود .

 

هوش مصنوعی
برای استفاده از کلیدهای میانبر، پس از انتخاب متن از کلیدهای زیر استفاده کنید
چنانچه بخشی از متن انتخاب نشود به صورت پیش فرض همه متن انتخاب می شود
هوش مصنوعی:
ترجمه: Alt+t
ترجمه نوع دوم: Alt+Ctrl+t
خلاصه سازی: Alt+s
خلاصه سازی نوع دوم: Alt+Ctrl+s
اعراب گذاری: Alt+d
---------------------
جستجو:
جستجو در همه دروس: Alt+a
پس از انتخاب متن می توانید از امکانات هوش مصنوعی، مانند
مترجم، خلاصه ساز و اعراب گذاری استفاده کنید
چنانچه بخشی از متن انتخاب نشود به صورت پیش فرض همه متن انتخاب می شود
logo