« فهرست دروس
درس فقه معاصر استاد حمیدرضا آلوستانی
کتاب الدیات

1404/08/20

بسم الله الرحمن الرحیم

مسأله چهارم: دیه بویایی «4»/فصل دوم: میزان و مقدار دیه - دیه منافع/کتاب الديات

 

موضوع: کتاب الديات/فصل دوم: میزان و مقدار دیه - دیه منافع/مسأله چهارم: دیه بویایی «4»

 

فائدة

همان‌طور که بعضی از فقهاء تصریح نموده‌اند، قسامه در جهت اثبات صدق گفتار مدّعی و انتساب جنایت به جانی کاربرد دارد و با وجود اختبار و آزمایش نیازی به آن نمی‌باشد و شاید مصنّف و شارح نیز به همین جهت در صورت اوّل، بحث از اختبار و آزمایش را مطرح نموده و سخنی از قسامه مطرح نکرده‌اند. محقّق خویی در مبانی تکملة المنهاج در این زمینه می‌فرمایند: «بقی هنا شیء و هو أنّ القسامة إنّما هی في مورد إحتمال کذب المدّعي و أنّ النقص غیر مستند إلی الجنایة و أمّا إذا علم صدقه بالإمتحان الزبور فلا حاجة إلیها»[1] . البته در فرضی که نزاع بین جانی و مجنیّ علیه در اصل وقوع جنایت باشد، امتحان و آزمایش کاربرد نداشته و باید قسامه جاری گردد، چون امتحان و آزمایش به تنهایی باعث انتساب جنایت به جانی نمی‌شود و نهایتا وقوع نقص را تایید می‌نماید.

و در صورت دوّم چون فرضا لوث وجود دارد و جنایت از مواردی است که نوعا باعث زوال حسّ بویایی می‌شود و امکان اختبار و آزمایش هم وجود ندارد، باید مجنیّ علیه به قسامه عمل نماید و با اجرای قسامه مدّعای او پذیرفته می‌شود و دیه بر عهده جانی ثابت خواهد شد. شارح و مصنّف در این زمینه می‌فرمایند: «ثمّ أحلف القسامة إن لم یظهر بالإمتحان[2] و قضی له».

 


[2] البته عبارت مذکور مشتمل بر دو صورت می‌باشد: یکی این‌که اساسا امکان اختبار و آزمایش وجود ندارد و دیگری آن‌که امکان اختبار و آزمایش وجود دارد امّا با احتمال کذب مدّعی مثلا به نتیجه نرسد.
هوش مصنوعی
برای استفاده از کلیدهای میانبر، پس از انتخاب متن از کلیدهای زیر استفاده کنید
چنانچه بخشی از متن انتخاب نشود به صورت پیش فرض همه متن انتخاب می شود
هوش مصنوعی:
ترجمه: Alt+t
ترجمه نوع دوم: Alt+Ctrl+t
خلاصه سازی: Alt+s
خلاصه سازی نوع دوم: Alt+Ctrl+s
اعراب گذاری: Alt+d
---------------------
جستجو:
جستجو در همه دروس: Alt+a
پس از انتخاب متن می توانید از امکانات هوش مصنوعی، مانند
مترجم، خلاصه ساز و اعراب گذاری استفاده کنید
چنانچه بخشی از متن انتخاب نشود به صورت پیش فرض همه متن انتخاب می شود
logo